ΛΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΕΣ

ΛΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΕΣ
Το εθνογλωσσικό μωσαϊκό της Ευρώπης

Σάββατο, 21 Μαρτίου 2015

Ξεκινάμε!!!


Αυτό το ιστολόγιο δημιουργήθηκε για να φιλοξενήσει άρθρα, μελέτες και έρευνες, τόσο του δημιουργού του όσο και μεταφορτώσεις ή/και μεταφράσεις έργων λοιπών (πάντοτε με παραπομπή) που αφορούν την εθνογραφικά θέματα.
Ιστορία και γεωγραφία μειονοτήτων, αναλύσεις για τις πολιτικές τους προεκτάσεις, γλώσσες, διάλεκτοι, σχολιασμός χαρτών, είναι μερικά από τα οποία θα βρει κανείς εδώ.  Έμφαση θα δοθεί στην περιοχή της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, και κατά προτίμηση σε ομάδες και θέματα άγνωστα στο ευρύ ελληνικό κοινό.  Δε θα λείψουν όμως και μελέτες για λαούς του ελληνικού κόσμου, όπως και δοκίμια με γενική αναφορά στην ευρύτερη ουσία των θεμάτων με όσο το δυνατόν καθολικότερη αναφορά.

Το ιστολόγιο αυτό φιλοδοξεί να συνεισφέρει στη μόρφωση και τη διάχυση γνώσης.  Οι αναρτήσεις θα διέπονται από τη μέγιστη δυνατή ιστορική αντικειμενικότητα, πολιτική ουδετερότητα, σεβασμό προς τους λαούς και τους πολιτισμούς και μετριοπάθεια στις θέσεις.

Σήμερα ειδικά που οι πολιτισμικές διαμάχες έχουν ενταθεί και παράλληλα η παγκοσμιοποίηση απειλεί έθνη και λαούς με ισοπεδωτική μονομορφοποίηση, που γλώσσες πεθαίνουν και παραδόσεις σβήνουν, είναι πιο σημαντικό από ποτέ άλλοτε να μελετηθούν και να γίνουν γνωστές οι λιγότερο ομιλούμενες γλώσσες, οι ιδιαίτερες πολιτιστικές και εθνικές κοινότητες.
Η ύπαρξη μίας μειονότητας μπορεί να σημαίνει πλούτο πολιτισμού, γλωσσική και καλλιτεχνική πολυμορφία, γέφυρα φιλίας μεταξύ λαών και χωρών.  Μπορεί όμως να σημαίνει και εσωτερικός διχασμός, ανταγωνισμός, αστάθεια και πέμπτη φάλαγγα.  Εδώ ούτε αποθεώνεται ούτε δαιμονοποιείται τίποτα.  Ο πολυπολιτισμός και η δημογραφική πολυμορφία δεν είναι απαραίτητα ευνοϊκές καταστάσεις για ένα κράτος.  Αυτό που θα μας απασχολήσει είναι το πότε ισχύει η μία περίπτωση και πότε η άλλη, και πως μπορούν τα προβλήματα να μετριαστούν, να συνδυαστεί (αν γίνεται και στο βαθμό που γίνεται) ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και η διαφύλαξη της κάθε παραδοσιακής κληρονομιάς, με της θεμελιώδεις κρατικές ανάγκες για νομιμοφροσύνη, εσωτερική ασφάλεια και κοινωνική συνοχή.

Στο ταξίδι που ξεκινά εδώ, θα χαιρόμουν να σας έβλεπα συνοδοιπόρους.
Καλή ανάγνωση!!!!

Μάριος Νοβακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου